Adjiedj Bakas, Rob Creemers en Wim de Ridder; twee trendwatchers en een futuroloog 2

DEEL 2

De toekomst van werk en de invloed van de imigratiestroom

BakasDeRidderCreemers2

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een andere toekomst. Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Over de arbeidsmarkt; duizenden banen verdwijnen door de wet van Moore, de verdubbeling van de capaciteit van de chips heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt de markt beïnvloed door de instroom van nieuwe immigranten en vluchtelingen. De vraag is wat hun rol binnen de arbeidsmarkt zal worden. Ontstaat er een verdringing? “We zullen anders moeten gaan denken over ‘werk’.”
We zitten in een unieke situatie; de digitale wereld heel veel kennis heeft gebracht en de rente is nu negatief is. Deze factoren zijn in geen enkel economisch model terug te vinden zijn. We zitten sinds 2008 in een seculiere stagnatie. We kunnen sindsdien arbeid en kennis bij elkaar brengen. CBS heeft 150.000 vacatures geteld en 2.000.000 mensen zoeken naar betaald werk. De bestaande infrastructuur tussen vraag en aanbod functioneert niet meer. We moeten dus naar een nieuwe arbeidsmarkt.
In de voorgaande jaren konden we de krimpende arbeidsmarkt goed zelf opvangen door o.a. robotisering. De toestroom van immigranten zet het model op z’n kop.
In dit gesprek wordt met gefundeerde gegevens gezocht naar oplossingen!!! (kijk ook naar Humans Need Not Apply)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.