Ate de Jong & Esmé Lammers; We zetten ons zelf op een zijspoor

We zetten ons zelf op een zijspoor!

Ate de Jong is filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. De Jong regisseerde zowel Nederlandse, Duitse, Britse als Amerikaanse films en series, waaronder Drop Dead Fred, Highway to Hell, Miami Vice, Een Vlucht Regenwulpen, In de schaduw van de overwinning, The Discovery of Heaven en Het Bombardement. In Café Weltschmerz maakt Ate een serie over de Nederlandse filmindustrie. De vormen van financiering en exploitatie zijn dankzij het kleine taalgebied beperkt. In Café Weltschmerz onderzoeken we de knelpunten.

De eerste gast is Esmé Lammers. Esmé is filmregisseuse, studeerde een paar jaar wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide daarna in 1989 de Nederlandse Film en Televisie Academie. Zij schreef scripts, regisseerde films en series, waaronder Lang Leve de Koningin, ontving nominaties en diverse prijzen en was tussen 2006 en 2010 Intendant voor de commerciële film bij het Filmfonds.
esmee lammers
Tijdens haar intendantschap ontwikkelde Esmé samen met hoogleraar toegepaste wiskunde Richard Boucherie van de Universiteit Twente een rekenmodel waarmee filmplannen beoordeeld kunnen worden. Het Filmfonds zou zich, bij de beoordeling van aanvragen, niet langer hoeven bemoeien met inhoudelijk artistieke overwegingen in het maakproces, maar zich in plaats daarvan doelmatig kunnen richten op het creëren van mogelijkheden voor filmtalent om zich binnen ons kleine taalgebied met interessante technische middelen en in grote artistiek vrijheid te kunnen ontwikkelen. De verantwoordelijkheid voor de artistiek inhoudelijke kwaliteit zou weer geheel bij de makers en producenten komen te liggen, terwijl het Filmfonds zich ontfermt over de randvoorwaarden voor het ontstaan hiervan.
Hoewel op de website aangekondigd werd dat het instrument binnen het Filmfonds getest zou worden, is hiervan tot op heden geen sprake geweest.

Is Café Weltschmerz nog weg te denken? NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.