Bevolkingsexplosie in Afrika biedt kansen; Janneke Donkerlo en Ewout Frankema
Door het uitblijven van voldoende economische groei, gecombineerd met een toename van de bevolking, leeft ca. 40-50% van de Afrikanen nog steeds in extreme armoede.
Ewout Frankema plaatst de economische ontwikkelingen in Afrika in de context van de lange termijn groeipaden van Engeland, Japan en Ghana. Waar Engeland de armoede ontgroeide met de ontwikkeling van kapitaalintensieve industrieën en sterk dalende transport en communicatiekosten – de Industriële Revolutie – maakte het dichtbevolkte Japan zo’n 100 jaar later gebruik van de zeer lage loonkosten om de Westerse exportmonopolies te doorbreken. Het dunbevolkte en landrijke Ghana borduurde na de onafhankelijkheid voort op de productie van tropische gewassen – hoofdzakelijk cacao – en de mijnbouw. Investeringen in arbeidsintensieve industrieën zijn vooralsnog aan het continent voorbij gegaan, maar met de toenemende bevolkingsdruk en groeiende urbanisatie lijkt die route noodzakelijk om armoede het hoofd te bieden. Wij stellen de vraag in hoeverre de Aziatische route – exportpositie opbouwen op basis van loonkostenconcurrentie – voor Afrika thans open ligt en of die kan leiden tot een versnelde daling van de armoede. Hierbij gaan we ook in op de toenemende intensiteit van Afrikaanse migratie, zowel binnen Afrika als naar Europa.
Ewout Frankema is sinds juli 2012 hoogleraar en leerstoelhouder van de Rural and Environmental History Group aan Wageningen University. Zijn onderzoek en onderwijsagenda richten zich op een beter begrip van de lange termijn ontwikkelingsgeschiedenis van (voormalige) ontwikkelingsregio’s in Afrika, Latijns Amerika en Azië.
Janneke Donkerlo is schrijfster en onderzoeksjournalist.
We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.