De fractiediscipline binnen de VVD; Sid Lukkassen en Ybeltje Berckmoes

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13
Fractiediscipline is het vermogen van een fractie van een politieke partij om haar leden het beleid van het partijleiderschap te laten ondersteunen. In parlementaire democratieën heeft het begrip betrekking op de regie die partijleiders hebben over het stemgedrag van de eigen fractie. (Wikipedia)
“Politieke carrières worden gemaakt of gebroken met het bezoeken van borrels.” Aldus Ybeltje Berckmoes, die inmiddels werkt aan haar memoires. Ze publiceert haar levensverhaal om aanstormende politieke talenten duidelijk te maken hoe politiek écht is. “Je komt in een machine terecht. Aan het begin denk je dat je daarop nog invloed kunt hebben. In de praktijk haalt de gekte van de dag je in: je wordt stemvee.” Persvoorlichters en spindoctors waar nooit iemand op heeft gestemd, bepalen precies de marges waarbinnen een debat zich kan bewegen.

Ybeltje belandde in een wereld waar ze ‘geforceerd gezellig’ moest borrelen, terwijl anderen over haar schouder keken om te zien wie ze nog meer moesten spreken. We krijgen nieuwe kanten van Ybeltje te zien: ze zat op een schietclub met mariniers en studeerde ballet.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.