De invloed van internet op het debat; Teun Gautier met Yoeri Albrecht

Wat is de invloed van internet op de kwaliteit van het maatschappelijke debat?

Een gesprek tussen Teun Gautier en Yoeri Albrecht

 

Foto Jan Boeve / De Balie


Yoeri Albrecht is journalist en de algemeen directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Ook is hij voorzitter van Vereniging Veronica, eigenaar van onder andere het Algemeen Nederlands Persbureau, NRC Handelsblad en ThePostOnline. Verder onder andere bestuurslid en mede- initiatiefnemer van de “European Press Prize”.
Teun Gautier is uitgever, mede oprichter van de Correspondent en initiatiefnemer van het journalisten platform de Coöperatie.
Enkele uitspraken:
De snelheid van het nieuws is dankzij internet toegenomen en heeft een vervormend effect op het debat.
Het internet heeft een enorm “the winner takes all” effect.
De samenleving is een lichaam. De pers is het immuunsysteem van de samenleving. Als die kapot gaat dan is die samenleving ziek.
Propaganda is een vorm van intentioneel liegen. Propaganda wordt gebruikt als machtsmiddel om de samenleving te beheersen. De pers is niet in staat gebleken om dat te demonteren.
De rol van de politici is altijd gebaseerd geweest op polarisatie; een geritualiseerde machtsstrijd.
Je hebt voor een veilig en gezonde samenleving vier componenten nodig: vrije verkiezingen, een onafhankelijke rechtelijke macht, het machtsmonopolie bij de overheid en een onafhankelijk pers.
Het gebrek aan kwaliteit in het politieke debat is te koppelen aan de kwaliteit van de huidige politici. Veel politici functioneerde overduidelijk niet binnen hun werkkring en vonden dan een uitweg in de politiek.
Tot slot
Het gesprek is de enige vorm waarmee we de maatschappij vreedzaam kunnen veranderen.
Je moet in het maatschappelijke debat goed uitkijken wat je zegt, want sommige zaken worden willens en wetens verkeerd verstaan.
(Vanaf 40:00 min) Een reactie op de commotie rond het nepnieuws van Fransisco van Jole over het debat in de Balie onder leiding van Paul Cliteur, “Waarom zijn ze boos op ons?”

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.