De revolutie komt uit Frankrijk!; Esther van Fenema en Laurent Chambon

“Het feit dat er in Frankrijk veel aanslagen plaats vinden is niet voor niets. Er is een historische relatie van haat, liefde en fascinatie tussen Frankrijk en de Arabische wereld.”

Laurent Chambon is een Franse socioloog en politicoloog, wonend in Amsterdam sinds 1998. Specialist in de minderheden in de politiek, hij was lid van de stadsdeelraad Amsterdam Oud-Zuid tussen maart 2006 en mei 2010 voor de Partij van de Arbeid. Hij was toen de enige politicus van (niet-Nederlandse) Europese afkomst in Nederland.
Hij is medestichter van Minorites.org, een Franstalige website over minderheden en hij is vrij zichtbaar als socioloog in de Franse media (hij praat dan over Nederland) maar ook in de Nederlandse media (dan over Frankrijk). In het gesprek met Esther van Fenema wordt in gegaan op de sociale onrust in Frankrijk in de context van de Europese crisis.
amsterdam_laurentchambond_big
De rellen in Frankrijk kan je volgens Chambon als mini-proto revoluties zien. Het zijn niet alleen Marokkanen of Turken, maar het zijn mensen uit dezelfde sociale lagere klasse, zoals; blanke Fransen, zwarte Fransen, Arabische Fransen en Noord Afrikaanse Fransen. Zij groeperen zich op grond van gemeenschappelijke onvrede waarbij culturele verschillen worden overbrugt. Er waren altijd al spanningen in de banlieues gericht op de elite. Zij mobiliseren zich nu op grote schaal waardoor het makkelijk ontvlambaar wordt. Massa, onvrede, politisering en sociale cohesie zijn daarbij de ingrediënten. Als laatste belangrijke ingrediënt noemt Chabon, het gevoel van sociale afhankelijkheid bij de Fransman, waardoor de onmacht bij zelfontplooiing zwaar weegt. Vrouwen en etnische minderheden hebben in Frankrijk structureel geen toegang tot de bestuurlijke posities en worden niet gerepresenteerd in het parlement. “Het hele systeem is geblokkeerd”.
Zijn de onrusten in de banlieues en de recente aanslagen nu een opmaat naar een nieuwe Franse Revolutie? “Het Westen is in crisis en we hebben nieuwe architecten nodig”. Chambon verwacht dat de ontsteking voor een Westerse revolutie waarschijnlijk in Frankrijk zal plaats vinden……..

Help ons naar een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz. We hebben u echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.