De vrolijke feminist; Geerten Waling en Floris van den Berg
‘De vrolijke feminist’ is het nieuwe boek van onze ‘huisfilosoof’, Floris van den Berg. ‘Huishistoricus’ Geerten Waling in gesprek met hem.
Durf te zeggen dat je feminist bent!
Nog altijd worden vrouwen gediscrimineerd en onderdrukt. Nog altijd worden vrouwen behandeld als tweederangs wezens. Van den Berg pleit voor een wereld waarin vrouwen en mannen gelijkwaardig en autonoom zijn. Voor een wereldwijde seksuele revolutie, zoals die in de jaren zestig in de vrije wereld plaatsvond.
De vrolijke feminist is een boek waarin tradities die een hindernis vormen voor de vrijheid en de ontplooiingsmogelijkheden van vrouwen moreel worden geëvalueerd. Van den Berg behandelt de onderdrukking en mishandeling van vrouwen in religies, kijkt naar slachtoffers van huiselijk geweld, vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, verkrachting, besnijdenis, uithuwelijking en zogenaamde eermoorden en onderzoekt de obsessie met vrouwelijke seksualiteit.
De conclusie is duidelijk: elke vorm van onderdrukking moet stoppen. Maar Van den Berg ziet het ook breder. Hij wil een mondiaal en universeel ecofeminisme, waarin vrouwenrechten, veganisme en de problematiek rond duurzaamheid met elkaar verbonden worden. Hij wil dat de wereld vrouwelijker wordt. Want een feministische wereld is een vrolijkere wereld.
Floris van den Berg (1973) is filosoof en dus feminist en veganist. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Utrecht en publiceerde onder meer Hoe komen we van religie af?, De vrolijke veganist en Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme. Hij zet zich met woord en daad in voor een wereld met minder leed en meer geluk en spoort jou aan dat ook te doen.
We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.