De wereldgemeenschap is Afrika aan het ‘uitwonen’; Dick Veerman en Niek Koning

‘Als je markten niet reguleert, waarin armoede ontstaat dan blijven daar steeds meer kinderen komen.’
(Dit is de eerste aflevering uit de serie over Afrika. Deze kwam tot stand op initiatief en onder redactie van journaliste Janneke Donkerlo.)

De Verenigde Naties schatte in 2004, dat er aan het einde van deze eeuw 1,9 miljard Afrikanen zouden zijn. In 2014 is deze schatting met 2 miljard bijgesteld. De huidige schatting is dus 3,9 miljard. Waar zit er nu het verschil in deze schattingen?
De Afrikaanse bevolking groeit ongeveer 3% per jaar. dat betekend ongeveer een verdubbeling per 25 jaar. De geschiedenis in Azië leert ons een vergelijkbaar groeiproces. Alleen, die bevolkingsgroei heeft een vertraging ondervonden. De demografen van de Verenigde Naties meenden dat er in Afrika een vergelijkbaar afvlakkingsproces zou plaats gaan vinden. Die vertraging echter blijft daar uit.
De reden daarvoor is volgens Koning dat in een arme economie wil men veel kinderen, als sociale verzekering in de hoop dat er 1 of 2 kinderen tussen zitten die succesvol zullen worden. Terwijl men in een rijke economie de prikkel voelt, juist minder kinderen te nemen en om deze de aandacht en zorg te geven voor goede opleidingen. In Afrika is dat proces volledig afwezig, waardoor de prognoses van de bevolkingsgroei naar boven werd bijgesteld. In Azië werd de economie ontwikkeld en in Afrika stagneert deze.
Niek Koning is verbonden aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid en voormalig universitair docent bij de leerstoelgroep agrarische economie en plattelandsbeleid. Hij noemt zichzelf een sociaal wetenschappelijke alleseter, gericht op de internationale landbouwpolitiek en voedselzekerheid.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.