Fairtrade functioneert niet; Bjinse Dankert en Bart Luirink

Fairtrade is niet meer dan doekje voor het bloeden. Certificeringsorganisatie Fairtrade beweert dat ze met hun ‘eerlijke handel’ West-Afrikaanse cacaoboeren een ‘beter inkomen’ kunnen bieden. Maar dat klopt niet. Hoe zit dat?
In 1987 besloot Stichting Max Havelaar (de latere Fairtrade Label Organisation) om door middel van eerlijke handel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden uit de armoede te verheffen. Maar na dertig jaar blijkt dit oorspronkelijk nobele initiatief nog geen deuk in een pakje boter te hebben geslagen. Afrikanen zelf trokken aan de bel om aandacht te vragen voor de weerbarstige werkelijkheid van Fairtrade.
Bjinse Dankert is aardwetenschapper en onderzoeksjournalist. Samen met Janneke Donkerlo en Afrikaanse journalisten van het AIPC (het African Investigative Publishing Collective) deed Dankert onderzoek naar de claims van Fairtrade in vier Afrikaanse cacao-producerende landen. Wat bleek? De zo bejubelde minimumprijs voor Fairtrade boeren is veel te laag en de extra premie komt niet of nauwelijks bij de producenten terecht.
In 2012 werd het team genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel voor hun grensoverschrijdende onderzoek. Hoewel de Fairtrade merken – waaronder ook Tony’s Chocolonely en organic – blijven vasthouden aan de ondermaatse minimumprijs laten nu ook wetenschappelijke onderzoeken zien dat gecertificeerde cacao niet meer is dan een doekje voor het bloeden. Afrikaanse Fairtrade cacaoboeren blijven arm.
NB correctie bij het interview: Dankert spreekt over een Fairtrade marktaandeel van ca 0,5%, maar dat moet zijn 5%.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.