Hoe Stef Blok de sociale woningbouw heeft ondermijnd: Eric Amory en Rob van der Bijl

Hoe het systeem van sociale woningbouw is ontspoord. De sociale woningbouw is ontspoord. Nadat de woningcorporaties in de jaren negentig werden geprivatiseerd en zich mochten gaan storten op commercieel vastgoed ging er veel fout. Stedenbouwkundige Rob van der Bijl in gesprek met projectontwikkelaar Eric Amory.
Begin jaren 90  is neoliberalisering als nieuw paradigma voor de organisatie van de woningcorporaties omarmd. Amory beschouwt de belangrijkste ontwikkelingen sindsdien. Corporaties zijn zeer succesvol geweest, maar uiteindelijk is er ook veel misgegaan. Wanneer in 2008 de economische crisis toeslaat pakken boven de sociale woningbouwsector zich donkere wolken samen. Maar pas met het aantrede als Minister voor Wonen van VVD-er Stef Blok wordt vanaf einde 2012 met enkele forse, onverantwoorde ingrepen het bouwwerk ondermijnd en onttakeld dat ooit stond voor de unieke ‘volkshuisvesting’ in Nederland. Vele maatregelen – zoals de vermaledijde verhuurdersheffing en de onrechtvaardige begrenzing van sociale huur – treffen een sector die nog maar met moeite het systeem van sociale woningbouw in de lucht kan houden.
 
Het vraaggesprek maakt onderdeel van een reeks van Rob van der Bijl over inhoud, organisatie en veranderingen binnen de publieke voorzieningen in Nederland, zoals de sociale woningbouw en het onderwijs. Geen van deze sectoren is de afgelopen jaren ontsnapt aan funeste neoliberalisering.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer. 📌Cafe Weltschmerz is ook terug te vinden op alle grote podcast kanalen[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.