In april was het op de Noordpool warmer dan in Nederland; Stan van Houcke en Jeroen Molemaker

‘We begrijpen nog niet alle processen van klimaatverandering, maar juist om die reden is het van groot belang om extra voorzichtig te zijn. Natuurlijk hebben er altijd klimaatveranderingen plaats gevonden, alleen de tijdschaal waarop het nu gebeurd is vele malen korter. Het gaat niet meer om processen van honderden jaren, maar eerder om tientallen jaren. Ecosystemen hebben daardoor minder tijd om zich aan te passen. Massasterfte is daarom zeer waarschijnlijk in dit scenario.’
De oceaan is het vliegwiel van het klimaatsysteem. Het heeft een enorme capaciteit om warmte op te nemen en transporteert een groot gedeelte van de warmte van de evenaar naar de beide Polen voor haar rekening. Daarnaast is het voor meer dan de helft de leverancier van de zuurstof op aarde.
Een gesprek over de consequenties en vooruitzichten van ons ecosysteem en het het leven op aarde.
Jeroen Molemaker is fysisch oceanograaf en als onderzoeker, meteorologie en oceanografie verbonden aan de universiteit van Los Angeles, Californië.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.