“In de kern is onze nieuwsvoorziening kapot”; Esther van Fenema met Rob Wijnberg

In de kern onze nieuwsvoorziening kapot is. Nieuws is zo gefocust op de uitzondering dat de structurele ontwikkelingen buiten beeld blijven.


 
Rob Wijnberg begon als 19 jarige columnist bij de Telegraaf, werkte bij De Groene Amsterdammer als journalist, vervolgens naar het NRC om als hoofdredacteur van het NRCNext te vertrekken. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van De Correspondent, filosoof & publicist. In zijn zesde en meest recente boek De Nieuwsfabriek beschrijf hij hoe journalistiek is verworden tot een industrie, waar kijkcijfers, lezersaantallen, advertentie-inkomsten en winst gelden als onbetwiste graadmeters voor succes. In 2013 richtte hij, samen met Harald Dunnink en Sebastian Kersten van creatief bureau Momkai en uitgever Ernst-Jan Pfauth, De Correspondent op: een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag. De Correspondent richt zich niet op het nieuws van die dag, maar wil juist dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen.
Aanleiding van dit gesprek was een artikel op de Post on Line dat Wijnberg schreef over de overeenkomsten die hij met de PVV heeft dan men zou denken. Hij heeft 10 tot 15 artikelen geschreven waarin hij pleit om Geert Wilders niet te vervolgen. Ook volgens Wijnberg is het een politiek proces. Ook het wantrouwen tegen gevestigde politici onderschrijft hij. “Draaideur politici die oreren over hun idealen en dan na 4 jaar de deur uitlopen om commissaris hun zakken te vullen zonder echt iets bij te dragen. Het aantal voorbeelden is te groot om daar niet cynisch over zou kunnen zijn”. Als voorbeeld geeft hij Neelie Smit Kroes, die als Eurocommissaris verklaarde nooit meer in het bedrijfsleven te zullen gaan en vervolgens na haar vertrek naadloos een commissariaat bij Uber accepteerde.
Er waren twee belangrijke redenen om de De Correspondent op te richten. De eerste was dat in de kern onze nieuwsvoorziening kapot is. Nieuws is zo gefocust op de uitzondering dat de structurele ontwikkelingen buiten beeld blijven. Dat heeft volgens Wijnberg niets met ideologische vooringenomenheid te maken. “Als je de wereld wilt kennen volgens het nieuws weet je precies hoe deze er niet uitziet.” (Joris Luijendijk)

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.