In de politiek zitten veel slechte mensen; Roel van Duin en Esther van Fenema

Roel van duin was de voorman van een nieuwe linkse beweging die tegenover het na-oorlogse consevatisme van de oude generatie een progressieve golf tot stand bracht. De nieuwe beweging
werd al snel als provocatief beschouwd en kreeg de naam ‘Provo’ opgespeld door Wouter Buikhuisen. Buikhuisen promoveerde in 1965 op het proefschrift Achtergronden van nozemgedrag waarin hij het begrip ‘provo’ introduceerde. Hij verbaasde zich over het ontstaan van een grote stroming anti-autoritaire jongeren.
Roel van Duijn gebruikte het daarna als geuzennaam. Het gedrag van de provocerende nozem moest worden gepolitiseerd. Provo werd in mei 1965 officieel opgericht door onder meer Roel van Duijn (filosoof), Rob Stolk (drukker), Luud Schimmelpennink (uitvinder) en Hans Metz. In de zomer van 1965 sloten de provo’s zich aan bij de happenings van Robert Jasper Grootveld (kunstenaar) op het Spui in Amsterdam.
Na de Provo periode heeft Van Duin de Kabouterpartij opgericht en heeft hij de stad Amsterdam uitgeroepen tot de Oranjevrijstaat. Hij zat voor Provo en de Kabouterpartij in de Amsterdamse gemeenteraad, en werd later wethouder als lid van de PPR. In totaal was Van Duijn vertegenwoordiger voor in elk geval 9 politieke groeperingen, naast de drie eerdergenoemde ook De Groenen, Groen Progressief Akkoord, Groen Amsterdam, Amsterdam Anders/De Groenen, Noord-Holland Anders/De Groenen en GroenLinks. Daarnaast is hij bekend als schrijver en publicist en was hij gedurende enige tijd boer.
In dit gesprek van Esther van Fenema met Roel van Duin een terugblik en een visie over de huidige samenleving.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.