Je moet in je eigen tijd geloven! Willem Baars interviewt Maarten Doorman

Het einde van het avant-gardisme en de kunststromingen.

Maarten Doorman is filosoof, criticus, dichter en essayist. Hij was van 2004 tot 2014 bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur bij Mediastudies en van 2000 tot 2004 bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de Letterenfaculteit van de VU. Verder doceert hij cultuurfilosofie aan de Faculty of Arts and Social Sciences en het University College van de Universiteit Maastricht.

Foto: Valerie Granberg

Foto: Valerie Granberg


“Hoe is het gesteld met het engagement in de hedendaagse kunst? Hoe kunnen kunstenaars, terwijl de verworvenheden van het avant-gardisme uit het zicht zijn en er van een richtingenstrijd geen sprake meer is; hoe kunnen kunstenaars nog relevant zijn?” De paradox van de avant-garde was ooit dat zij wilde opgaan in het dagelijkse leven terwijl zij zichzelf daarmee op afstand in een museale, ivoren toren plaatste.
In dit gesprek met kunsthistoricus en galeriehouder Willem Baars stelt Doorman dat de scepsis voor de hedendaagse kunst enorm is. Terwijl de veilingprijzen van kunst alle plafonds doorbreken vindt Doorman dat het bestedingsniveau in Nederland zeer beperkt is.
“Hoe is het mogelijk dat een overheid 80 miljoen over heeft voor een half-dubbelportret van Rembrandt terwijl er 200 miljoen bezuinigd werd op de andere kunsten?” Doorman ziet een disbalans tussen het waarderen van de oude kunsten en een gebrekkige waardering in de hedendaagse. “Je moet in je eigen tijd willen geloven!” Ook de hoger opgeleiden in Nederland zijn volgens Doorman slechts mondjes maat geïnteresseerd in de kunsten. “De verwarring voor het publiek zijn de veelheid aan technieken en gebruikte media die kunstenaars cross-over in hun werk toepassen. Die vanzelfsprekendheden als het: schilderen, tekenen, beeldhouwen of fotograferen is er niet meer, wat leidt tot een identiteitscrisis in de kunst. De beoordeling over de relevantie is daarmee ook weggevallen.”

Help ons naar een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz. We hebben het echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.