Jongeren op de arbeidsmarkt zonder toekomst; Servaas Rademaker en Ronald Beltzer

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is een ramp. Het trekt beunhazen in de arbeidsbemiddeling aan en geeft geen rechten voor werknemers. Nuluren contracten zonder zekerheden en gemaximaliseerd tot drie contractjaren geven jongeren geen basis om een carrière op te bouwen. Zij komen niet in aanmerking voor het huren of kopen van woningen, want de bank leent niet. Ook het stichten van een gezin wordt daarmee onmogelijk.
Ooit een initiatief van PvdA Wonderkind en ‘Lijken in de kast’, minister Lodewijk Asscher. Meerdere deskundigen waarschuwde voor de negatieve effecten. Niettemin heeft Asscher de wetgeving er in korte tijd door beide kamers gejaagd met medewerking van alle grote partijen.
(Dit is een nieuwe serie van Café Weltschmerz met jongeren/studenten over de arbeidsmarkt en de concrete toekomstverwachtingen die zij daarover mogen hebben. Niet eerder is het voorgekomen dat een aankomende generatie een slechtere toekomst in gaat dan de voorgaande.)
Servaas Rademaker studeert rechten aan de UvA.
Ronald Beltzer is hoogleraar arbeid & onderneming. Hij heeft zitting in een aantal redacties van wetenschappelijke en vakbladen op het terrein van het arbeidsrecht en ondernemingsrecht, is regelmatig spreker op nationale en internationale congressen en symposia, trad (in 2013 en 2014) op als gasthoogleraar aan de Vytauto Didžiojo universitetas (Litouwen), geeft cursussen aan en adviseert wetenschappers, beleidsmakers en practici en publiceert met regelmaat. Voorts bekleedt hij enkele universitaire functies. Hij is een dag in de week als (onafhankelijk) adviseur verbonden aan advocatenkantoor Liber Dock B.V. en raadsheer-plaatsvervanger bij het Hof Amsterdam (Ondernemingskamer en Consument & Werk).

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.