Kunst op het scherpst van de snede; Rob Scholte & Daan Samson

Welvaartskunstenaar Daan Samson: kunst op het scherpst van de snede

Daan Samson staat bekend als welvaartskunstenaar. Volgens Rob Scholte is de Rotterdammer een belangrijk hedendaags kunstenaar.

defbillboard_klein

Vanaf de 90′ er jaren is Samson gedurende 7 jaar voorzitter van de Stichting Kunstas, die de Witte de Withstraat helpt te profileren tot het culturele hart van Rotterdam. De straat trekt momenteel een lint van galeries, design winkels, concept stores en hippe horeca vanaf het Museumpark naar de Kunsthaven.
In 2011 wordt Samson gevraagd om een nieuw project te doen voor de Witte de Withstraat. Hij heeft toen met gasten Frits Bolkenstein en Ad Visser in een uitgebreid programma een wandeling door de Witte de Withstraat gemaakt via galeries, musea, restaurants en winkels en hen ondertussen van allerlei geschenken voorzien. De wandeling wordt geregistreerd met als eindresultaat een krant, waarin de straat door de ogen van Samson en de beide heren staat beschreven. Een knap staaltje van zelfpromotie en hagiografie.
Samson doorbreekt het dwingende gebod van autonomiteit, dat momenteel geldt in de kunstwereld, door ruim gebruik te maken van sponsoring. Hebzucht is een overkoepelend thema in het werk van Samson.
Met staatssecretaris Halbe Zijlstra determineert Samson de natuur in een poging het juiste antwoord te vinden op de door Zijlstra doorgevoerde radicale bezuinigingen in de kunsten sector.

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.