Marcel Crok & Martin Sommer; Twee journalisten kritisch over CO2-akkoord

Marcel Crok interviewt politiek commentator en columnist van de Volkskrant, Martin Sommer. Gedurende een aantal jaren woonde hij als correspondent in Frankrijk. Daar ontdekte hij dat door zijn afstand met Nederland zich vrijer voelde om kritische stukken over Nederland te schrijven. Zo verdedigde hij indertijd de opkomst van Pim Fortuin, waardoor hij bij de Volkskrant het etiket rechts kreeg aangemeten.
Omdat ‘milieu’ en ‘energie’ vooral linkse onderwerpen waren werd de kritiek hierover door de Volkskrant gezien als een rechtse daad. Sommer beschouwd zelf zijn positie binnen deze debatten niet als een rechtse daad. In deze aflevering praat onderzoeksjournalist Marcel Crok met hem over de Windenergie.
2674651-1
Het subsidiesysteem rond energie is in Nederland volgens hem merkwaardig geregeld. Nieuwe gas en kolen centrales werden in Delfzijl wel gebouwd, maar worden naar verwachting niet gebruikt. Er gaan miljarden naar windmolens terwijl de kosteneffectiviteit daar niet tegenover staat. Logistieke problemen en technische problemen van energie-opslag zijn daar een onderdeel van. “Als je de financiële inspanning die in Europa gedaan moet worden om die CO2 te reduceren afzet tegenover de groei van de opwarming wereldwijd, dan is dat buiten de redelijke verhoudingen. Dat geld kan je beter op een andere manier besteden.” Verder gaat het gesprek inhoudelijk over het Energieakkoord en de wijze waarop deze tot stand kwam en hoe dit akkoord zich verhield tot de ‘gewone’ politiek. 47 organisaties met deelbelangen polderden zich tot een akkoord, waarbij vooral achterliggende belangen zijn gaan domineren. Het energie akkoord werd overigens in de 2e kamer nooit ter stemming gebracht. Er is een gezamenlijke beleidsmachinerie gebaseerd op vooronderstellingen over het klimaat en windenergie. Mensen die daarbij tegenspraak boden werden niet zachtzinnig aangepakt. Ook in Brussel werden politieke prioriteiten gesteld in overeenstemming met de VN conferentie.

Is Café Weltschmerz nog weg te denken? NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.