Nederland moet met Duitsland reset Euro en EU voorbereiden: Lex Hoogduin en Paul Buitink

SUBSCRIBE OP ONS YOUTUBE CHANNEL!
https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=UClK9f1anqhuSaqDN5YE-wfw
Title repeat | version number
https://www.cafeweltschmerz.com

Laatst gepubliceerd


Nederland moet met Duitsland reset Euro en EU voorbereiden: Lex Hoogduin en Paul Buitink
Paul Buitink praat met Lex Hoogduin, hoogleraar Monetaire Economie Rijksuniversiteit Groningen, Complexiteit en Onzekerheid, over de EU en de euro. Een reset voorbereiden met Duitsland is nodig.


Lex vindt dat het virus niet onder controle is, er daarom nog geen sprake is van herstel en er dus ook geen sprake kan zijn van een herstelfonds zoals recent is besloten in Brussel. Eerst moeten buffers bij overheden, bedrijven en gezinnen worden hersteld. Schulden moeten boven alles worden aangepakt. Hij denkt niet dat dit fonds daaraan gaat bijdragen. Productiecapaciteit gaat niet toenemen.
De aangestelde Commissie van Wijzen gaat ook alleen maar leiden tot vertraging. NL moet banden met Duitsland aanhalen, rijp maken om na Duitse verkiezingen serieuze reset van euro en EU voor te bereiden.
Het is goed dat Knot aangeeft dat euro onhoudbaar dreigt te worden maar Lex vindt niet dat hij politiek moet gaat bedrijven, wat hij deed. Ook gaf hij vals dilemma. Er zijn meer keuzes dan integratie en Nexit. Ook haalt Knot interne markt en euro/schuldenprobleem door elkaar. Kamerleden hebben recht Knot te horen, maar doen ze niet, verbaast Hoogduin.
De heren spreken over het Plan B uit 2012, de FLorijn. Lex weet niet of dat wordt bijgewerkt. Alle varianten op samenwerking moeten worden opgesteld en doorgerekend. Onafhankelijk van de keuze moet je iets doen aan het schuldvraagstuk, de tikkende tijdbom. Vooralsnog wordt er gekozen om schulden samen te voegen, maar dat lost het probleem niet op.
Hoogduin legt ook uit hoe schuldendeling in EU nu werkt en waarom de nieuwe schuld aangegaan voor het herstelfonds formeel geen eurobonds zijn. Lex ziet het wel als een volgende stap in de transferunie en politieke integratie, net zoals landen als Frankrijk het zien.
Bij een reset moet het Nederlandse volk, banken en pensioenen pijn nemen. Vraag is of dat electoraal haalbaar is.
Er zijn 5 manieren om schuld onder controle te houden:
1) er uit groeien
2) financiële repressie, rente op 0 houden
3) inflatie
4) herstructurering
5) austerity
Paul suggereert als 6e optie dat NL zelf schulden laat oplopen. Daar is Lex kritisch over.
In het verdrag moet worden geregeld dat je uit de euro kunt stappen, mag geen taboe meer zijn. Nu is er geen gelijkheid, want waarom mogen Zweden en Polen wel in EU maar niet in euro zitten.
Tenslotte praten de heren ook nog over referenda en Lex’s betrokkenheid bij partijprogramma’s. Grote middenpartijen moeten kleur bekennen.
#cafews, #paulbuitink, #lexhoogduin
#corona
#machtsgreep
#elite
Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
Onze gesprekken kunnen politiek, incorrecte inhoud bevatten. Wij beroepen ons op de bij wet geregelde journalistieke vrijheid als fundament voor een pluriforme samenleving en hygiënische democratische processen.
Je kan je aanmelden op ons account!
https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=UClK9f1anqhuSaqDN5YE-wfw
Bekijk deze video op YouTube:


Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.