Ontwikkelingshulp in Afrika, contraproductief; Janneke Donkerlo en Karel van Kesteren

Ontwikkelingshulp heeft Afrika niet vooruit geholpen. Integendeel zelfs. Door het irrationele en ineffectieve gedrag van donoren is dat helaas niet het geval. Integendeel, het werkt juist de zo gevreesde corruptie in de hand. Karel van Kesteren was tot 2013 dertig jaar in dienst bij Buitenlandse Zaken.
Dit is een aflevering uit de serie over Afrika. Deze kwam tot stand op initiatief en onder redactie van journaliste Janneke Donkerlo
Ontwikkelingshulp blijft nodig, volgens Karel van Kesteren. Het is logisch dat wie het goed heeft, bijdraagt aan verbetering van het lot van minderbedeelden. Bovendien is economische ontwikkeling in Afrika belangrijk om de stroom migranten in te dammen; aan deze ‘gelukszoekers’ zitten Europese burgers namelijk niet te wachten. Maar dan moet het geld voor ontwikkelingshulp wel goed worden besteed.
Door het irrationele en ineffectieve gedrag van donoren is dat helaas niet het geval. Integendeel, het werkt juist de zo gevreesde corruptie in de hand. Van Kesteren was tot 2013 dertig jaar in dienst bij Buitenlandse Zaken. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen als ambassadeur in verschillende landen, beschrijft Van Kesteren het effect van de huidige hulpindustrie (met ca. 500.000 experts) als een lappendeken vol gaten en tegenstrijdigheden.
De Paris Declaration for Aid Effectiveness van de OESO uit 2005, had een omwenteling moeten betekenen voor het versnipperde beleid. De overeengekomen begrotingssteun, met als uitgangspunt de prioriteiten van de landen zelf in combinatie met flankerend donorbeleid, werd echter hetzelfde jaar al ondergraven door de donoren zelf. Deze hebben juist belang bij zelfbedachte en aan mode onderhevige thema’s waarmee ze individueel kunnen pronken. Van Kesteren schetst een mogelijke uitweg uit deze impasse.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.