Over de alt-right en raciale utopieën; Joost Niemöller en Meindert Fennema

“Een utopie is een wereld zonder ruzie. Als je ruzie maakt word je onthoofd.”

“Er is in Berkeley een blanke bovenlaag die de baas is en die bepaalt wat er gedacht en gezegd mag worden. Joost Niemoller is een racist, maar heeft een goed boek geschreven over Janmaat”. Dit schreef emeritus hoogleraar politicologie Meindert Fennema in april 2017 in het Parool. Het was voor Café Weltschmerz aanleiding om Niemöller en Fennema uit te nodigen voor een gesprek – een uitnodiging die door beide heren werd aangenomen. Het leidde tot een interessante en leerzame discussie tussen de oud-hoogleraar en journalist over de definitie van racisme en de negatieve connotatie die aan het begrip kleeft. Over de paradoxale houding van mensen die het bestaan van rassen ontkennen maar tegelijkertijd vinden dat racisme strafbaar moet zijn.
Na de eerste opname werd vastgesteld dat de heren nog lang niet waren uitgesproken. Hierdoor werd besloten een deel 2 te maken. In dit tweede deel gaan Niemöller en Fennema verder door op de kracht van de utopie. Een gesprek over de alt-right, raciaal wensdenken en IKEA propaganda.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.