Paul Cliteur met Sebastien Valkenberg en Geert Waling; ‘Op denkles’

Ad fontes´ is het motto van filosoof Sebastien Valkenberg. Ofwel: terug naar de bron. In zijn columns, essays en spreekbeurten grijpt hij terug op het denkwerk van grote filosofen. Zij bieden het beste weerwerk tegen slordig redeneren, modieuze denkbeelden en fact free filosofie.

Believe Anything door Barbara Kruger in het Hirshhorn, Washington DC

Believe Anything door Barbara Kruger in het Hirshhorn, Washington DC


Een gesprek van Paul Cliteur en Geerten Waling met Sebastien Valkenberg over de vrijheid van meningsuiting en de gebeurtenissen in Turkije na aanleiding van zijn boek ‘Op denkles’.
In Op denkles beschrijft Valkenberg hoe we ons kunnen wapenen tegen dooddoeners als ‘Ieder heeft z’n eigen waarheid’. Een ergere anticlimax is tijdens discussies nauwelijks denkbaar.
Holle kreten, pasklare ideeën en modieuze denkbeelden komen voort uit slordig denkwerk. In Op denkles laat Valkenberg zien waar het misgaat en hoe we zulke uitglijders kunnen voorkomen. Daarbij put hij uit de filosofie: het ‘scheermes van Ockham’, het evidentiebeginsel, de naturalistische drogreden. 2500 jaar filosofie heeft een goed gevulde gereedschapskist opgeleverd.

Een donatie aan CAFÉ WELTSCHMERZ is een aandeel in een betere samenleving. Ondersteun Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.