Powerswitch, naar een vitale samenleving; Ruben Munsterman en Jeroen den Uyl

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13
Als er een incident is maken we de regels ingewikkelder en groter, komt er een nieuw protocol en worden de kosten hoger. Dat mogen wij allemaal met elkaar betalen!

Jeroen den Uyl is partner bij Twijnstra en Gudde en doet onderzoek naar de mogelijkheden de gemeenschap sterker te maken. De overheid is gemakkelijk met macht naar zich toe trekken, maar kan het moeilijk aan de burgers afgeven. Een generatief proces, waarbinnen de complexiteit zichzelf onderhoudt.
De overheid heeft sinds de laatste jaren een enorm aandeel in het bruto nationaal product gekregen. In de 19e eeuw hadden we een vitale samenleving waarbij de overheid zes keer zo klein was als nu. Toen was er een kleine overheid met een enorme publieke sector. De samenleving was toen noodzakelijkerwijs goed met elkaar verbonden. De publieke sector in de 19e eeuw heeft veel geproduceerd aan burgerschapswaarden.
Gemeenschapsvoorzieningen zoals sociale zekerheid zijn inmiddels verstatelijkt geworden. De overheid maakte daarmee een enorme groei door. De markteconomie werd gedreven door consumentisme waardoor de markt groter is geworden maar tegelijk hebben we overheidstaken aan de markt overgedragen waardoor de markt zelf een enorme groei doormaakte. Ook heeft er een vermenging plaats gevonden door door bepaalde onderdelen in marktsector te subsidiëren. De overheid intervenieert in verscheidene markt en de belanghebbende in die markten zijn daar blij mee. De burgers daarin tegen, voelen zich niet betrokken en zien in die grote entiteiten een bedreiging.
Den Uyl schreef het boek Powerswitch, naar een vitale samenleving.

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.