Reinder Rustema en Rico Brouwer; Petities als instrument voor directe democratie

Hoe kunnen we ons bestuur realistisch en concreet verbeteren? Rico Brouwer gaat in gesprek met Reinder Rustema over hoe we met de middelen die er zijn directere democratie beter kunnen krijgen: – petities en burgerinitiatieven in Nederland.
De Amerikaanse grondwet opent in 1787 met ‘we the people’ maar werd geschreven door een klein groepje mensen. In IJsland hebben ze een paar jaar geleden geprobeerd met de hele bevolking samen een nieuwe grondwet
te schrijven, maar die werd niet aangenomen.
Rustema: “Die politieke partijen, die moeten ergens de komende jaren die omslag maken omdat een normale formatie niet meer lukt, moet het op een andere manier. Hoe moet het? Er zijn legio mogelijkheden; wij als burgers moeten het naar ons toetrekken’.
Reinder Rustema is ‘politiek hacker’ en oprichter en beheerder van de website https://petities.nl. Meer dan zes miljoen mensen hebben in
Nederland wel eens een online petitie ondertekend, de grootste heeft bijna vierhonderdduizend handtekeningen, veruit de meeste petities gaan over lokale thema’s.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.