‘Schuim der aarde’; Ton Lankreijer en Roxane van Iperen

Het ware gezicht van Brazilië

Met veel machtsvertoon zijn ze van start gegaan: De Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Al dagen van tevoren werden we opgewarmd in de media. Prognoses, sporters liepen leeg over hun kansen, maar mondjesmaat kwam de prijs, die de individuele Braziliaan voor de Spelen moet betalen, aan de orde.
Leuk, ineens een bushalte voor je deur, dank aan het IOC, maar in dezelfde sloppenwijk werd ruim daarvoor een heuse razzia gehouden onder de bewoners. Een ware zuivering om de wereld een vertekend beeld te geven van die harde werkelijkheid.
Roxane van Iperen schreef een pakkende serie over Brazilië voor De Correspondent. https://decorrespondent.nl/roxanevaniperen
In die zin ligt het voor de hand dat haar stukken gebundeld zouden worden bij de aftrap van de Spelen. Toch is dat niet het geval.
Schermafbeelding 2016-06-17 om 08.52.46
 
Van Iperen debuteert op 40-jarige leeftijd met een roman: Schuim der aarde.
Plaats van handeling: Brazilië.
Roxane van Iperen (1976) is jurist, strateeg en publicist. Ze combineert een zakelijke adviespraktijk met onderzoek en publicaties, met name gericht op politiek, (bedrijfs) ethiek en mensenrechten. Zo was ze ook adviseur voor de tv-rubriek Buitenhof en kwam ze min of meer spelenderwijs in de journalistiek terecht.
Mediajournalist Ton Lankreijer praat met haar. Over hoe de media in Brazilië in handen zijn van één familie, maar het ware gezicht van Brazilië door de komst van Twitter en de sociale media langzaam wordt bloot gelegd. Tegen wil en dank van de machthebbers.
Maar ook een gesprek over haar boek. Met een wees, prostitués en een commissaris van politie die tegen corruptie vecht, als hoofdpersonen. In het décor van een land, dat de komende weken de huiskamer binnen dendert.

Werk mee aan een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz!

We hebben uw hulp echt nodig. NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.