Sid Lukkassen met Sam van Rooy; Omkering van de politieke as

Sam van Rooy is publicist in Vlaanderen en de PR-man achter het succes van Waarover men niet spreekt, een boek dat meer dan 10.000 keer werd verkocht. “De meeste mensen in West-Europa zijn in slaap gesust door de welvaart,” zo meent Van Rooy. Volgens hem is er een “asiel-tsunami” gaande terwijl de politiek nog steeds wereldburgers probeert te maken van mensen met totaal andere culturen. Hij is een voorstander van directe democratie en pleit voor kleinschaligheid en de menselijke maat… Maar dwingt de globalisering niet feitelijk tot de vorming van grotere machtsblokken?
Sam van Rooy (1)
Sid Lukkassen praat met Van Rooy over het ontstaan van nieuwe politieke assen en onverwachte bondgenootschappen. Steeds duidelijker ontstaat een onverzoenbare tweedeling tussen winnaars van de globalisering: zij die goed kunnen navigeren in de postmoderne en postindustriële informatie-economie, en de verliezers die dat niet goed kunnen. Waar de politieke strijd vroeger tussen socialisten en liberalen ging, gaat het vandaag tussen postmoderne kosmopolieten tegen de verdedigers van nationale eigenheid. Van Rooy ziet de EU bijvoorbeeld “als een postmoderne manier van nivelleren”, waarbij landen als Slovenië moeten betalen voor Griekenland, terwijl het BNP per Sloveen lager is dan per Griek. Tot slot komt zelfs Johan Derksen nog aan bod!

Podcast

 

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een andere toekomst.

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.