Sid Lukkassen, Peter van Ham & Laszlo Maracz; Geopolitiek college BLOK 1

De multilaterale wereld.

110512tulsi cropped_
Peter van Ham maakt in dit blok het punt dat de VS is betrokken bij de opzet van wereldwijde instituties: van het IMF tot de Wereldbank, van de Marshallhulp tot de NAVO. Dit heeft Europa veel welvaart opgeleverd en het doel hiervan was om de liberale democratie te verspreiden.
Nadat de Koude Oorlog werd beëindigd kwam het project van The New American Century. Dit heeft volgens László Marácz geleid tot instabiliteit. Zowel in de islamitische wereld als in Oekraïne. De hard ingezette geopolitiek sinds de jaren ’90 is op een debacle uitgelopen. Moeten we accepteren dat we Westerse politieke idealen qua democratie niet kunnen opleggen aan culturen die daar niet ‘rijp’ voor zijn?
Hoe dan ook wordt het voor de VS moeilijker om de voordelen van alle internationale bondgenootschappen in te schatten. Als zij niet meer voor de Europese veiligheid willen instaan, dan heeft dat grote gevolgen.

Ondersteun Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.