Sid Lukkassen, Peter van Ham & Laszlo Maracz; Geopolitiek college BLOK 2

Full spectrum dominance

3976625

George Friedman, sprekend namens de invloedrijke denktank STRATFOR, stelde dat de VS moet voorkomen dat Rusland en Duitsland toenadering tot elkaar zoeken. Ondertussen vertoont Europa steeds meer trekjes van een fragiele state. Poreuze buitengrenzen, diepe kloven tussen bevolkingsgroepen en een verpauperende middenklasse. De asielcrisis maakt duidelijk dat Duitsland politiek een zwakke schakel binnen de Europese Unie is, ondanks dat het de economische motor is.
Peter van Ham pleit voor het versterken van Russisch-Europese belangen, bijvoorbeeld qua olie, wat kan leiden tot een sterkere middenklasse in Rusland. Dit zal stabiliteit brengen aan beide kanten. Verder praten ze over wat de demografische verschuiving binnen de VS kan betekenen voor de gevoelsband tussen Europa en Amerika.
De sprekers constateren dat de VS, Europa en Rusland allen hun oorsprong hebben in Europees cultuurgoed, en dat dit een geopolitiek leitmotiv kan zijn. Midden Europa is hierbij de schakel.

Ondersteun Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.