Sid Lukkassen, Peter van Ham & Laszlo Maracz; Geopolitiek college BLOK 3

Schaft Nederland zichzelf af?

Rutte Obama cropped

In de voorgaande twee blokken is de geopolitieke situatie geschetst. Nu is de vraag: hoe moet Nederland zich hierin positioneren en wat zijn de kansen en bedreigingen? Zouden de kleinere landen rondom Duitsland meer moeten samenwerken, om Duitsland te corrigeren als het weer eens de mist in gaat? (zoals bij de migratiecrisis). László Marácz heeft daar tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU weinig van gezien.
Landen komen steeds meer terecht in een simulatiespel van hun eigen soevereiniteit. Zij hebben geen strikte soevereiniteit (vanwege alle globale netwerken), maar doen alsof. Het lijkt alsof de dingen ons overkomen: we rennen van brandje naar brandje en komen niet verder dan polderen en thee drinken. De conclusie is dat een niet-gefragmentariseerde identiteit noodzakelijk is voor een klein land als Nederland om zich geopolitiek te kunnen positioneren.

Ondersteun Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.