Stikstof: politiek zit het echte gesprek in de weg; Dick Veerman groepsgesprek

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de G10: kik hier: http://www.g10vandeeconomie.nl
Stikstof: politiek zit het echte gesprek in de weg; Dick Veerman in een groepsdebat met Jan-Willem Erisman, Johan Vollenbroek, Jos Verstraten, Bart Kemp, Krijn Poppe.
Afgelopen maandag presenteerde de Commissie Remkes haar adviezen aan het kabinet over de kaders waarbinnen het Nederlandse stikstofdossier zou moeten worden opgelost. Het advies is zo vergaand dat politiek onhaalbaar is. De door Remkes gewenste reductie (50%) in stikstofemissies ligt dubbel zo hoog als het streven van het kabinet (26%). Hoe gaat het verder? De kijk van een panel van vijf kenners.
De Nederlandse boeren hadden al grote moeite met het streven van het kabinet. Daarom schortte het Landbouw Collectief het overleg met de overheid op. Het kabinet ging daarop vervolgens eenzijdig door met zijn plannen. Onderwijl viel het Landbouw Collectief uit elkaar.
Hoe moet het nu verder? De boeren zijn verdeeld. De regeringscoalitie heeft een beleid dat het boerenbelang schaadt. Remkes kiest de kant van links, waar geen meerderheid heeft.
Dick Veerman melkveehouder en LTO-boerenbestuurder Jos Verstraten, voorzitter Bart Kemp van Agractie (de man die het initiatief nam tot het massale ‪1 oktober‬ protest van de boeren op het Malieveld), directeur Johan Vollenbroek van MOB (de NGO die samen met 2 andere de Nederlandse stikstofregelgeving bij de Raad van State liet sneuvelen), landbouweconoom Krijn Poppe (landbouweconoom, Wageningen Economic Research) en stikstofexpert prof. Jan-Willem Erisman (directeur van het Louis Bolkinstituut) naar hun inschatting van de situatie.
Politiek zit de zaak vast, zegt Jos Verstraten. Het dossier zal vermoedelijk worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. Tijdrekken alleen helpt niet omdat het probleem niet verdwijnt. Juridisch heeft Nederland zich in Brussel immers verbonden aan de doelen die Remkes stelt. Jan-Willem Erisman denkt dat het kabinet wellicht toch wegkomt met zijn voorstel omdat het in ieder geval een begint maakt met het reduceren van de stikstofemissies. Johan Vollenbroek maakt duidelijk dat hij het daar niet bij zal laten zitten en andere inmiddels wakker geworden NGO’s die hun kansen schoon zien om via processen de politiek dwars te zitten al evenmin.
Hoe komt Nederland uit deze impasse?
In een serie van 2 gesprekken behandelt Veerman die vraag met de 5 kenners van het dossier.
Poppe denkt dat er met welwillendheid nu al meters te maken zijn. De politiek zit echter zichzelf en het proces tussen de mensen die het aangaat in de weg. Er is een nieuw en fundamenteel gesprek nodig, zegt Johan Vollenbroek: hoe willen we in dit land leven? Aan het einde van dit panelgesprek komt het als vanzelf op: het zuivere politieke gesprek in plaats van de polarisatie, een uitwisseling van gedachten op basis van belangen, ambities en respect voor verschillen van inzicht.
De volgende aflevering zal ingaan op de vraag: hoe organiseer je dat nieuwe gesprek en wat zijn voorwaarden om het te laten slagen?
Bekijk deze video op YouTube:


Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.