Ton Lankreijer, Roeland Kooijmans & Wierd Duk; Mogen journalisten overlopen?

Is het verkopen van je ziel?

Een gesprek tussen drie journalisten over de werking van de media. Wierd Duk, Roeland Kooijmans en Ton Lankreijer. Wierd Duk is Duitsland correspondent en Rusland-deskundige, Roeland Kooijmans voorheen programmamaker, presentator en nu mediatrainer, Ton Lankreijer voorheen eindredacteur van RTL nieuws. Ton maakt voor Café Weltschmerz een serie over de media-industrie.
Untitled-1 copy
Centrale vraag: verkoopt de presentator of journalist die de PR ingaat of anderen gaat trainen zijn ziel? Lopen ze over naar de vijand?
Roeland Kooijmans vindt van niet. Trainen is vooral kijken naar de persoon, de boodschap en de wijze waarop deze passend wordt uitgedragen. Volgens Lankreijer loop je over naar de vijand, want je leert de “gasten” kneepjes die het voor de journalist lastiger maken. Kooijmans vindt niet per definitie dat een interview een soort oorlog is waar je je tegen moet wapenen. Hij denkt dat het voor een journalist met een goed getrainde gast vooral een interessanter gesprek gevoerd kan worden. Interessanter omdat de gast die dingen zal zeggen die hij, goed geformuleerd ook echt wil zeggen. “Mensen moeten zich dank zij een mediatraining niet op slot gaan zetten, dat is vooral dom.”
Ook de samenwerking van de politici met de media komt uitgebreid aan bod. De media zijn inmiddels niet meer de controleurs van de macht. Onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat de media automatisch de heraut van de heersende macht wordt. Verder veel voorbeelden, namen en rugnummers in dit uitgebreide gesprek.

Voel de urgentie en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.