Waarom altijd “ruzie” in de visserij?; Dick Veerman met Pim Visser en Han Lindeboom

Er is altijd ruzie in de relatie tussen Nederland en haar vissers.

Dick Veerman spreekt met twee iconen van tegengestelde belangen: Hoogleraar Han Lindeboom is hoogleraar marine ecologie aan de Wageningen Universiteit en onderzoeker bij Wageningen Marina Researche op Texel. Lindeboom bestudeerd het totale ecosysteem zowel onder- als boven water. Meer specifiek bestudeert hij de invloed van de mens op dat complexe systeem onder water en pleit hij al dertig jaar voor zeereservaten. Inmiddels is de vissersvloot gehalveerd maar volgens Lindeboom is dat niet voldoende.
knipsel
Pim Visser is directeur van Visned, de spreekbuis van de Nederlandse kottervissers. Namens Visned neemt Visser zitting in diverse besturen van belangenorganisatie ’s van de visserij. Visser onderstreept in het gesprek het belang van vis als een van de weinige onderdelen binnen onze voedselketen wat in het wild nog gevangen kan worden en nog voldoende in de natuur aanwezig is. Visser merkt op dat vispopulaties zich zonder dienstregeling niet houden aan de grenzen van reservaten. Het vak van visser maakt dit ook interessant omdat je steeds opnieuw als een jager op zoek moet naar de populatie.
Lindeboom wil 25% reservaat in de Noord Zee; de vissers zijn daar mordicus op tegen. Daarnaast ligt er een heikel probleem rond de “aanlandplicht”. Lindeboom stelt dat de visstand er prima bijligt en die 75% waar men duurzaam kan vissen ruimschoots voldoende is voor de huidige vissersvloot……….
Volgens Visser betekend een beperking van het zoekgebied een beperking van het oogstgebied………

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.