Waarom armoede in Afrika?; Dick Veerman en Henk Breman

[Dit gesprek is geadopteerd door Rudo hamburg]
‘We dreigen met 2 miljard mensen teveel te komen.’
Wat zijn de redenen dat zoveel landen en regio’s in Afrika in armoede leven terwijl het enorme rijkdommen heeft aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen.
(Dit is een aflevering uit de serie over Afrika. Deze kwam tot stand op initiatief en onder redactie van journaliste Janneke Donkerlo.)
De ‘groene revolutie’ zoals we die in Zuid-Oost Azië kende is volgens Henk Breman aan Afrika voorbij gegaan. In Azië heeft men door de bevolkingsdichtheid een betere infrastructuur kunnen ontwikkelen waardoor de landbouwproductie op een zakelijke wijze, makkelijker professioneel op gang kwam. De ‘groene revolutie’ liep in Afrika dood omdat er geen gezonde economische processen op gang gebracht kon worden.
Tijdens een groot deel van zijn professionele leven concentreerde Breman zich als agrobioloog op milieu en ontwikkeling in sub-Sahara Afrika. In wisselwerking met andere deskundigen, boeren, politici, autoriteiten en handelaren, bouwde hij kennis en ervaring op m.b.t. intensivering van akkerbouw & veehouderij, geïntegreerd bodemvruchtbaarheid beheer, agroforestry & visserij, beheer van natuurlijke weiden en terugdringen van verwoestijning.
UNESCO (Parijs), het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek (CABO; Wageningen) en het Internationaal Instituut voor Bodemvruchtbaarheid en Landbouwontwikkeling (IFDC; USA) maakten het Breman mogelijk zich 40 jaar met plattelandsontwikkeling in Afrika bezig te houden. Meer dan de helft van die tijd woonde hij daar ook. Na zijn pensioen ging hij nog drie jaar als ZZPer door met dat werk en maakte nog negen reizen naar vier Afrikaanse landen.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.