Wanda de Kanter interviewt Benedicte Ficq; Geen drug is zo verslavend als nicotine

Benedicte Ficq is door haar eigen beroepsgroep uitgeroepen als de beste vrouwelijke strafrechtadvocaat. Zij wil een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen.

Wanda de Kanter is als longarts verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zij kruist sinds 12 jaar de degens met de tabaksindustrie.
advocaat-ficq-doet-aangifte-tabaksfabrikanten
Dit gesprek gaat over de vermeende opzettelijkheid van de tabaksindustrie om mensen tot verslaving te krijgen. De sigaret heeft die om commerciële redenen, meerdere ingrediënten, zoals nicotine om verslaving of afhankelijkheid te ontwikkelen. De nicotine zou de tabaksindustrie er makkelijk uit kunnen halen. Echter zonder nicotine in de sigaret verliest deze haar waarde voor de rokers en vervalt het bestaansrecht van de tabakssector.
Anne Marie van Veen heeft Ficq gevraagd een proces tot vervolging van deze industrie te beginnen. De opzet van de industrie zit verborgen in de ingrediënten van de sigaret. Daarnaast heeft de tabaksindustrie met haar krachtige lobby de politiek bereidt gevonden om de anti-tabaksregelingen te versoepelen om jongeren makkelijker aan het roken te krijgen. Replacement Smokers worden deze binnen de industrie genoemd. Hoewel Philip Morris niet meer als producent in Nederland actief, is Irene Assher-Vonk, moeder van Lodewijk commissaris bij Philip Morris. Een voorbeeld, hoe de politiek zich indirect verbonden heeft aan een dodelijke industrie.

Ondersteun ook Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast

Irene Asscher -Vonk: commissaris van de Duurzame Sigaret

Irene Petronella Asscher – Vonk, geboren in 1944 te Amsterdam, was onder andere hoogleraar Sociaal Recht aan de Radboud Universiteit en vele jaren kroonlid van de Sociaal – Economische Raad. Ze weet veel van duurzaam ondernemen en is dol op commissariaten, want daar kan ze veel van leren. Zij is de moeder van Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens vicepremier.

‘Nee mam, wij schamen ons daar echt niet voor’

Toen Irene Asscher- Vonk door Philip Morris werd gepolst of ze commissaris wilde worden, had ze zo haar twijfels. Eerst maar eens een rondje langs haar kinderen maken, Lodewijk incluis. ‘Hun reactie: “Nee mam, als je dat doet, schamen we ons daar echt niet voor,”‘ zegt ze in een interview. Ook van deze ‘casus’ kon ze leren. ‘Die werknemers staan voortdurend onder maatschappelijke druk, maar ook zij willen trots zijn op hun Philip Morris, en een kwaliteitsproduct afleveren, of ze nou roken of niet. Boeiend!’

‘Wij maken ieder onze eigen professionele afwegingen’

Gaat Lodewijks moeder haar boeiende maar toch ook dubieuze commissariaat neerleggen, nu haar zoon zo’n hoge positie in de regering bekleedt? Op onze vraag per e-mail antwoordt ze: ‘De verschillende familieleden maken ieder hun eigen professionele afwegingen en nemen hun eigen professionele beslissingen.’ Maar wacht eens, zij had toch juist haar kinderen gebeld om hun goedkeuring voor haar tabakscommissariaat te krijgen?

Duurzaam ondernemen of duurzaam doden?

Wij begrijpen niet goed hoe deze voorstandster van duurzaam ondernemen zich kan verbinden aan een bedrijf dat, zo zou je kunnen zeggen, ‘duurzaam doodt’. Kan ze dit uitleggen?

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft onder meer betrekking op de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen,’ luidt haar antwoord. ‘Daar zet ik mij voor in, ook bij Philip Morris B.V.’

Fijn voor de werknemers, maar de patiënten met longkanker of de longziekte COPD zal het een worst wezen of de werknemers genoeg vakantiedagen krijgen en hun zegje mogen doen.

Geen commentaar

Irene Asscher – Vonk staat bekend als een sociaal bewogen vrouw. Zelf zegt ze dat ze ‘links’ is en een ‘sterk gevoel van solidariteit’ heeft. Kan ze haar commissariaat verantwoorden, in het licht van de sterfgevallen in Nederland als gevolg van tabak? In 2011 telde ons land bijna 19.000 tabaksdoden, aldus het Nationaal Kompas Volksgezondheid.

‘Het betreft een legale industrie,’ antwoordt ze. ‘Ik ben benoemd op voordracht van de ondernemingsraad. De fabriek van Philip Morris Holland B.V. in Bergen op Zoom biedt werkgelegenheid aan ongeveer 1400 fte’s. Mijn inbreng is onder meer het toezien op goede arbeidsverhoudingen en het bijdragen aan goed contact met de ondernemingsraad.’

Pardon? Haar antwoord dat het een legale industrie is, is een juridisch antwoord maar onze vraag was niet juridisch bedoeld. Dus sturen we nog een e-mail om onze vraag te verduidelijken: ‘Ligt u ’s nachts nooit wakker van de tabaksdoden?’ Dan meldt mevrouw Asscher-Vonk dat ze aan haar antwoorden niets toe te voegen heeft. Oftewel: Geen commentaar.

Top-10 machtigste vrouwelijke bestuurders van Nederland

Beduusd staren we voor ons uit. Zou het kunnen dat deze sociaal bewogen vrouw haar commissariaat waarover ze toch eens heeft getwijfeld, niet wil opgeven omdat ze mede daardoor in de Top-10 staat van de Machtigste Vrouwelijke Bestuurders van Nederland in 2012?

De Top-50 Machtigste Vrouwelijke Bestuurders van Nederland is een jaarlijks onderzoek vanManagement Scope. Dat ze tot de tien machtigste vrouwelijke bestuurders behoort, wordt onder andere gemotiveerd met ‘Irene Asscher-Vonk zit als een van de weinige vrouwen in de raad van commissarissen van een buitenlands bedrijf, namelijk Philip Morris, maar wel bij de Nederlandse vestiging.’
Ascher-Vonk stond op nummer 37 van de Top-100 Commissarissen 2012 van Nederland. In 2013 zakte ze naar nummer 50, aldus Management Scope. In 2014 klom ze vier plaatsjes op om in 2015 een klapper te maken, van nummer 54 naar nummer 36 van de machtigste commissarissen in Nederland, zie dit overzicht.

‘Ik ben trots op mijn machtige moeder’

We kunnen haar werkzaamheden voor Philip Morris evenmin rijmen met de opmerkelijke actie van haar zoon Lodewijk. Als vicepremier maakt hij zich druk om de champignons in onze supermarkten die door uitgeputte Polen worden geplukt. Tabak dat de rokers ernstig ziek of dood maakt en overigens ook geregeld door kinderhandjes op de plantages wordt geplukt, zijn blijkbaar van een andere orde? En dat zijn moeder Philip Morris adviseert, is niet iets om je voor te schamen? Integendeel, ‘Ik ben trots op mijn machtige moeder,’ vertelt de vicepremier in eenartikel  in Het Parool. Is Lodewijk vergeten dat zijn PvdA voor een stevig tabaksontmoedigingsbeleid is?

Hoe krijgen we mevrouw Asscher zo ver dat ze opstapt bij Philip Morris? Tip: loop een middag mee met een longarts in de polikliniek. Dan kan ze de angstige en benauwde patiënten met longkanker en longemfyseem met eigen ogen zien. Of bekijk de schokkende reportage vanABCNews waaruit blijkt dat Philip Morris in Indonesië kleine kinderen doelbewust aan het roken brengt. Allemaal dankzij de kwaliteitsproducten van Philip Morris, geproduceerd door personeel met zeer goede arbeidsvoorwaarden.

Door de webredactie
Laatste update: 2 april 2015

Wilt u meer weten over andere toplobbyisten van de tabaksindustrie?

Klik hier voor Niek Jan van Kesteren

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.