Wie maakt een gezonde toekomst, Google of wijzelf? : Mikkel Hofstee en Wim de Ridder

De bevolking moet gezonder worden en dat kan met DNA technologie. Google als dominante speler bemoeit zich daarmee, maar wij Nederlanders en Europeanen kunnen dat ook zonder Google. Een gesprek over de vitalisering van de bevolking en waarom de rol van Google daarbij een slecht idee is.
De digitale revolutie is in volle gang. Nederland plukt maar mondjesmaat de vruchten hiervan. In dit interview gaan Mikkel Hofstee, CEO Lifeguard en futuroloog Wim de Ridder op zoek naar de oorzaak hiervan.
Zij stellen vast dat wat eens de kracht van Nederland was, nu de rem is op de ontwikkeling van ons land. In het traditionele polderen werkten overheid en bedrijfsleven samen om ons land letterlijk droog te houden. In het actuele topsectoren overleg, in de klimaat- en de preventie-akkoorden zijn het voornamelijk bedrijven die met de overheid onderhandelen over de verdeling van de beschikbare subsidies. Er is geen aandacht voor mensen die als consumenten, werknemers, kiezers en patiënten in de digitale tijd uiterst waardevolle informatie genereren waarmee bedrijven als Google en Amazon voor zichzelf veel geld verdienen. We negeren de huidige digitale technologie die het mogelijk maakt dat mensen zelf hun informatie opslaan en op basis daarvan zelf beslissen welke producten zij kopen, welke kennis zij nodig hebben om geld te verdienen en zelf medische informatie genereren waarmee de arts beter en efficiënter kan werken.
In het interview wordt ingegaan op de 1,1 miljoen mensen in ons land die lijden aan diabetes 2, een leefstijlziekte waarvan medische specialisten unaniem van mening zijn dat 30-40% van deze patiënten met gepersonaliseerde voeding en andere leefstijlinterventies in korte tijd medicijnvrij kunnen zijn. Voor menselijke leefstijlcoaches is geen geld, voor goedkope digitale patiëntondersteuning liggen de applicaties ongebruikt op de plank. De medische sector heeft vooralsnog weinig belangstelling voor patiënten die zelf hun gezondheid monitoren, met lotgenoten optrekken om samen hun leefstijl aan te passen en van de artsen verwachten dat die zelf actie ondernemen als de medische data op hun computer daartoe aanleiding geven. Er zijn veel belangrijke maatschappelijke onderwerpen die zich op deze wijze kunnen worden aangepakt.
Het World Economic Forum is pleitbezorger voor deze aanpak en ziet een postindustriële samenleving ontstaan waarin een zogenoemde Vierde Sector wordt gecreëerd. De Vierde Sector is een markt, een ecosysteem, waar overheid (Eerste Sector), bedrijven (Tweede Sector) en burgers (Derde Sector) gezamenlijk optrekken om vitale maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Het polderen is niet van deze tijd. Want de Vierde Sector mobiliseert niet alleen de overheid en het bedrijfsleven maar iedereen die gemotiveerd is om bij te dragen aan een vitale samenleving.
Mikkel Hofstee is directeur van Lifeguard, een onderneming die gespecialiseerd is in de vitalisering van organisaties
Wim de Ridder was hoogleraar Toekomstonderoek Universiteit Twente (2003-2015) en is directeur van Futures Studies
Bekijk deze video op YouTube:

Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.