Wynia ‘s Week: De macht in Nederland staat op instorten

Het partijkartel staat op instorten. We weten niet wanneer, maar er zijn grote bewegingen waarneembaar.
Al honderd jaar worden we geregeerd door drie politieke stromingen: de Christen-democraten, die tot 1994 aaneengesloten aan de macht waren, de liberalen en de sociaal democraten. Dertig jaar geleden hadden deze partijen nog 90% van de kamerzetels, inmiddels zijn deze nog slechts met 36% vertegenwoordigd in de Tweede kamer. Daarnaast zijn er ook weinig gemeenten in Nederland waar deze drie partijen nog een meerderheid vormen.
Met 36% van de stemmen vorm je strikt genomen niet de macht in Nederland. Niets anders is momenteel waar. De drie partijen PvdA, CDA, en VVD hebben dankzij de inrichting van ons staatsbestel nog steeds de greep op de politiek-bestuurlijke functies. Burgemeesters en wethouders, de commissarissen van de koningin en de leden van de Staten-Generaal worden niet democratisch gekozen. Zij allen worden tussen de partijen zelf in goed onderling overleg gekozen en door de koning benoemd. Terwijl bij de laatste verkiezing slechts 36% van de traditionele partijen de macht gegund werd, komen ca. 90% van de burgemeesters uit de drie partijen.
Met het spectaculair verdwijnen van de volksgunst wordt de verdeling van deze functies onhoudbaar. De teloorgang van de machtspartijen is pijnlijk zichtbaar en vraagt om het aantreden van een andere nieuwe bestuurselite op een manier die beter recht doet aan onze democratische principes
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.