Concurentie blokkeert de biologische landbouw; Dick Veerman en Bart Jan Krouwel

“De boer blijft de klos door de concurrentie tussen de retailers en al die andere schakels in de keten.”

Bart Jan Krouwel is medeoprichter en destijds eerste directeur van de Triodos Bank. In 1996 werd hij op verzoek van Herman Wijffels benoemd als Directeur Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie van Rabobank Nederland. In 2002 is hij uitgeroepen tot Milieuprofessional van het Jaar. Voor Krouwel is er maar één vorm van landbouw: de biologische.
Het gesprek met Dick Veerman gaat over de problemen in de strijd om de duurzaamheid.
krouwel-2
Tijdens de varkenspestcrisis bedacht men een oplossing voor de gezondheidsrisico’s van de intensive veehouderij. Krouwel was als bankier betrokken bij de ontwikkeling van een convenant met 22 verschillende partijen om de boeren over te kunnen laten schakelen naar biologische veehouderij. Er kwam echter zo’n enorm overaanbod van biologisch vlees wat de consument voor die hogere prijs niet afnam. De biologische productie van de veehouders werd onvoldoende door de marktvraag gedekt, waardoor veel veehouders uit frustratie weer terugvielen naar de oude productiemethode of zelfs helemaal zijn gestopt. Albert Hein was indertijd de enige die een afnamegarantie afsprak en vervolgens met onverkochte voorraden bleef zitten. De keten van boer tot kassa moet beter geïntegreerd worden om vraaggericht te kunnen produceren, volgens Krouwel.
Krouwel voorziet dat een aantal partijen daarbij dwars kunnen liggen. Bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die als mededingingsautoriteit prijsafspraken verbied, terwijl Krouwel juist daarin de oplossing ziet. Het is volgens hem een probleem dat enerzijds de overheid verduurzaming in de agrarische sector omarmt, terwijl aan de andere kant daarbij beperkende maatregelen oplegt.
De oplossing is volgens Krouwel; minder keuze aanbod in de schappen en goede onderlinge prijsafspraken. “De boer blijft door de concurrentie tussen de retailers en al die andere schakels in de keten nog steeds de klos!”

Help ons naar een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz. We hebben het echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.