De politieke Islam en het College van de Rechten van de Mens; Elisabeth Hunyadi en Tanya Hoogwerf
Een Rotterdamse politieagente die verlangde om tijdens haar werk een hoofddoek te mogen dragen in combinatie met haar politie-uniform, heeft van het ‘College van de Rechten van de Mens’ gelijk gekregen.
De vraag in deze aflevering is of het college zich voor het karretje van de politieke islam heeft laten spannen? Op de politieambtenaar is de ‘Gedragscode lifestyle-neutraliteit’ van toepassing. Die houdt in dat ieder zichtbaar en herkenbaar teken van o.a.(levens)overtuiging, religie, politieke overtuiging, verboden is. Dit is nodig voor de neutrale, onpersoonlijke en uniforme uitstraling van gezag door de politie. Ook is dit nodig voor de veiligheid van de politieambtenaar, aldus de het korps.
Het dragen van een hoofddoek is volgens het college een religieuze uiting en de Nationale Politie maakt jegens de vrouw een verboden onderscheid op grond van godsdienst.
Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam heeft aan de bel getrokken. Zij vindt dat over zo’n maatschappelijk beladen onderwerp beter nagedacht moet worden over de impact voor de samenleving. “Het college moet wel beter weten waarover zij praat. De politie heeft een geweldsmonopolie en daarmee is de neutraliteit binnen dat uniform van groot belang”; stelt zij.
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering www.cafeweltschmerz.nl/doneer
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.