Interventie van D’66 tijdens Hongaarse verkiezingen; Stan van Houcke en Laszlo Marácz

Een onwelgevallige regeringsleider in de EU (Victor Orbán) wordt als ondemocratisch weggezet en vervolgens met Europese antipropaganda bestookt op het eigen grondgebied. Het resultaat is een buitenlandse interventie in de nationale verkiezingen van Hongarije. Hoe democratisch is een buitenlandse campagne tegen een legitiem regeringsleider tijdens democratische verkiezingen?
Orbán; ‘In deze verkiezing gaat het om de keuze tussen de democratische krachten enerzijds en de internationale antidemocratische krachten anderzijds.’
Tijdens de laatste verkiezingen in Hongarije waarin Victor Orbán opnieuw met tweederde meerderheid won bleken Nederlandse en Europese politici van o.a. D’66 campagne hulp te hebben geboden aan de coalitie van politieke tegenstanders van Orbán. Een opmerkelijke, buitenlandse bemoeienis in de autonome binnenlandse politiek van Hongarije.
Victor Orbán is het zwarte schaap geworden in Europa. Hij heeft inmiddels wel 3 maal de Hongaarse verkiezingen met een steeds ruimere meerderheid gewonnen. Het Hongarije van Victor Orbán is de schrik van de Europese Unie geworden.
Volgen Hongaarse hoogleraar Laszlo Marácz is de Europese Unie een verdragsorganisatie van staten en NIET een verdragsorganisatie van individuen. De verdragen handelen tussen staten en dat zou het ijkpunt moeten zijn binnen de Unie. Hongarije is door de geschiedenis heen altijd trouw geweest aan de verdragen die zij ondertekende. Het is daarom ook niet te verwachten dat het uit de Europese Unie zal gaan. Maar de buitengrenzen van Europa zouden volgens het Schengenverdrag niet illegaal doorlaatbaar mogen zijn. Op dat punt moet Hongarije juist positief beoordeelt worden. Vanuit Europa wordt Hongarije echter vooral beoordeeld op ‘normen’ en ‘waarden’.
De bedoeling van de Europese gemeenschap was dat Hongarije een hotspot zou worden waar alle vluchtelingen opgevangen zouden worden om deze vervolgens (‘wie schaffen dass’) in te zetten in de Duitse industrie. Orbán weigert hier in mee te gaan omdat hij de Unie onvoldoende vertrouwt op haar hulp wanneer de toestroom onhandelbaar is geworden.
Met hulp van de Europesche Unie waarbij D’66 actief betrokken was, werd er een coalitie gesmeed tegen de partij van Orbán met als verkiezingsresultaat opnieuw een nog grotere overwinning voor Orbán.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.