Terrorisme is straattheater; Coen de Jong en Rob de Wijk

Als de media wat minder aandacht zouden geven aan terreuraanslagen neemt de effectiviteit vanzelf af. Over oorzaken, drijfveren, bestrijding en gevolgen van terrorisme in Europa.
Rob de Wijk heeft ca. 12 jaar geleden onderzoek gedaan voor zijn boek ‘Doelwit Europa’ naar de feiten en cijfers rond het terrorisme. Het idee was te onderzoeken welke aanslagen er waren geweest, hoe ze verliepen en welke complotten erachter zaten. Veel onderzochte complotten bleken overigens niet tot aanslagen te hebben geleid, omdat ze doodbloedde of werden opgerold.
Vanaf 1994 heeft De Wijk ca. 45 complotten onderzocht om de systematiek van de terroristen empirisch te achterhalen. Inmiddels heeft De Wijk, met Edwin Bakker en Uri Rosenthal een nieuw onderzoek gedaan naar de ontwikkeling die het terrorisme sindsdien heeft doorgemaakt en waarvoor hij onderzoek deed naar ca 200 complotten. Doel van het onderzoek was de ontwikkeling en specifieke werkwijze van terroristen in beeld te krijgen. Korte conclusie; de meerderheid van de aanslagen worden door individuen gedaan.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.
Rob de Wijk is sinds 2007 directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij was tussen 1999 en 2008 hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Van 2000 tot 2003 was hij ook directeur van het onderzoekscentrum van het RNMA.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.