Dick Veerman interviewt Jos van de Sande: “Intensieve veehouderij gevaarlijker dan kerncentrales”

“We maken ons wel druk om kerncentrales, terwijl de intensive veehouderij met haar infrastructuur ons veel grotere risico’s leveren.”

image-6076179

Jos van de Sande is de nationale coryfee die de magnitude van de Q-koorts affaire begreep toen iedereen nog – ten onrechte – om wetenschappelijk bewijs vroeg. Daardoor liep het dodental op. Ook nu bouwt zich een aantal slachtoffers op van een dierziekte die zich in mensen zal manifesteren, zegt Van de Sande. Hoe dat komt, legt hij Dick Veerman uit naar aanleiding van een tweet.
Jos van der Sande is voormalig GGD-arts. Van der Sande kreeg als infectieziektenbestrijder te maken met de Q-koorts. Economische belangen op korte termijn gaan voor het publieke belang, zegt hij met zoveel woorden over de manier waarop de nationale, provinciale en lokale politiek met de volksgezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij in Brabant aanpakte. “Dat heeft van mij een actievoerder gemaakt”.
Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het RuhrgebiedHij beschouwt de intensieve veehouderij in dichtbevolkt gebied als een fors gevaar voor de volksgezondheid. De helft van de mensen in steden worden volgens Van der Sande, ziek van het fijnstof dat uit de intensieve veehouderij komt. We lopen een veel grotere kans op het uitbreken van epidemieën van door dieren op mensen overgedragen ziekten dan we als samenleving kunnen vaststellen.
Het traject van interne informatievoorziening binnen het bestuurlijk apparaat faalt. De materie is óf te complex geworden óf onderworpen geraakt aan andere belangen. Ministeries en politiek werden tijdens de Q-koorts epidemie verkeerd voorgelicht. Daardoor modderden zij aanvankelijk aan met antwoorden die ontoereikend waren en de ernst van de problemen negeerden.
Een verhelderend interview dat de begripsmatige basis legt voor het beoordelen van een binnenkort te verwachten rapport (waarvan de publicatie is uitgesteld) over de gevolgen van fijnstof van onder meer de dierhouderij voor de sterfte van mensen in steden.
Als Van de Sande straks gelijk krijgt, zorgt de Brabantse veehouderij voor de vroegtijdige dood van stedelijke bewoners in het Ruhrgebied.

Voel de urgentie en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13

 


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.