Dick Veerman interviewt Hans Huijbers; Het voedselsysteem is aan de rand van failliet

Hans Huijbers word geïnterviewd door Dick Veerman.
Huijbers is voorzitter, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Vanaf 2009 commissaris (voorzitter) van de VION Food Group. Aan zijn boerderij heeft Huijbers een Café Restaurant gebouwd waar het publiek meer zicht krijgt op het boerenbedrijf.
fbd8a5591
Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. “De boeren sector is aan de rand van het failliet”, zegt Huijbers. “Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald.” Door inadequaat en contraproductief beleid leggen boeren volgens Huijbers het loodje. Boeren worden vermalen door regels en staan voor immense keuzes. Er moet een nieuwe relatie ontstaan tussen burger en het platte land. We moeten samen de tuin Nederland in mogen richten.
In Frankrijk gingen vorige zomer boeren met trekkers de steden in. In september trokken ze op naar Brussel. Gisteren hielden ze een hele bus aan met daarin alle EU ministers van landbouw op in het Brabantse dorp Diessen. Ze kwamen met de schrik vrij en vergaderen morgen in Amsterdam. Ook daar worden boerenprotesten verwacht tegen de lage prijzen.
Er is geen dip in de prijs, maar een structurele verandering van de boereneconomie gaande. Maar boeren – en zeker Nederlandse – laten zich niet makkelijk sturen, zegt ook Huijbers. Als hun prijzen laag zijn, gaan ze nog meer maken. Dat kan niet goed gaan.
Dick Veerman (1963) richtte Foodlog op in 2005. Van ‘blog’ groeide het uit tot dé interactieve onlinekrant op het gebied van voedsel en voeding. De site maakt en kraakt nieuws en is uitgegroeid tot een opinievormend platform.
Veerman werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. Een vervelende vorm van reuma dwong hem een stap terug te zetten. Hij besloot te gaan promoveren op de organisatorische voorwaarden voor een beter bestuur van bedrijven op basis van wiskundige analyses van gedrag. De promotie verdween echter uit beeld toen zijn reuma behandelbaar bleek met moderne gentech technieken.
Vanaf dat moment startte hij zijn destijds ‘per ongeluk’ begonnen Foodlog door omdat hij het belangrijk vond dat meer mensen weten wat welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor – of juist tégen – onze belangen kunnen spelen.
Dick Veerman maakt een serie voor Café Weltschmerz rond de voedselintegriteit en het Europese productie- en handelsbeleid.

Ondersteun ook Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.