Over voedselzekerheid en EU beleid; Dick Veerman met Jeroen Candel

Hoe maakt de EU beleid met betrekking tot ons voedsel?

Jeroen Candel is assistent hoogleraar aan de Wageningse Universiteit en gepromoveerd met het proefschrift “Puting Food on the Table”, over de EU en haar beleid ten aanzien van voedselzekerheid.

26170462836_efbe9e089d_b_719_433_s_c1
Na de 2e wereldoorlog was het beleid gericht op het maken van veel en goedkoop voedsel. Dat had boter- en tomatenbergen en wijn- en melkplassen tot gevolg. Sindsdien zijn we de landbouw gaan liberaliseren in de verwachting dat de boeren zelfstandig internationaal mee konden komen.

In de periode van de jaren 70 en 80 was het landbouwbeleid succesvol. Europa was zelfvoorzienend. We waren wellicht te succesvol. Er ontstonden daardoor nieuwe problemen, zoals: milieuproblematiek, handelsconflicten en de positie van boeren die het gedrang kwam. Het thema “voedselzekerheid” verdween daarmee gaandeweg van de agenda. Sinds 2008 is het thema opnieuw op de agenda gezet. Het onderzoek van Candel was gericht op de vraag wat er met voedselzekerheid nu precies mee bedoeld wordt en wat zijn de gevolgen daarvan in het EU beleid.

Help Café Weltschmerz en doneer. We hebben jullie hulp hard nodig!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.